Jump to content

Welcome to Obsidian Forum Community
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

Two bugs one thread

CTD UI Error

  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1
Hexador

Hexador

    (0) Nub

  • Members
  • 2 posts
  • Steam:Hexador

I've recently run into a fairly annoying UI bug that essentially makes the UI more difficult to interact with by left clicking. For example, during dialogue I will click "continue" and nothing will happen on the first click. Sometimes this will repeat for two or even three clicks, but it is also very inconsistent, going away and coming back seemingly at random or perhaps only when I haven't made any inputs for a certain period of time (for example, if I stop to read/listen to a particularly long bit of dialogue or to consider a response choice for several seconds).

 

Dialogue isn't the only thing being affected; closing windows by left clicking the "X" at the top of a UI window (any of them) sometimes fails, with the X appearing and remaining depressed even when moving the mouse cursor away. Again, eventually the UI responds correctly. Additionally, but much less frequently, sometimes when clicking to move a character or group of selected characters the input is sometimes entirely ignored, despite the cursor displaying the animation indicating the input was received (the crosshairs come together but no green copy of it appears on the ground where I clicked).

 

I suppose this could be a hardware issue (something with my mouse, perhaps) but I didn't experience these issues until today; specifically, until after I interacted with the second pillar of luminous adra located in Hasongo. To be certain of this, I loaded a save from before interacting with the pillar and, sure enough, the UI responds as fluidly and cleanly as I had experienced up until this point. I have interacted with the pillar multiple times, to see if the bug would come back. Each time I notice that the bug does reappear, at first happening only once or twice every five minutes but then becoming more prominent as I continue to play the game beyond that point, until it happens once every 30 seconds or so of gameplay (with some gaps in between).

 

Another issue I've run into is that, when changing party composition while sailing on the world map, the game will frequently crash to desktop. This only seems to happen after spending a significant amount of time playing the game (>2 hours).



#2
Hexador

Hexador

    (0) Nub

  • Members
  • 2 posts
  • Steam:Hexador

I was going to add the relevant error report files for the CTD on party switch while sailing, but I don't have permission to upload them. :facepalm:



#3
Purudaya

Purudaya

    (5) Thaumaturgist

  • Members
  • 448 posts

It's definitely not a hardware problem; others have been experiencing it as well. For me it occasionally affects waypoint setting for my party - if I click on certain area transitions, left click will be disabled and I have to navigate by right click. The bug is usually resolved by opening/closing the main menu or transitioning to a new area.


  • Hexador likes this

#4
FuzzyPuffin

FuzzyPuffin

    (1) Prestidigitator

  • Members
  • 28 posts
  • Pillars of Eternity Backer
  • Kickstarter Backer
  • Deadfire Backer
  • Fig Backer
Disabling the steam overlay solved this for me, but I had the issue from the beginning so you might be experiencing something slightly different.
  • Hexador likes this

#5
Cdiaz

Cdiaz

    Community Support Specialist

  • Developers
  • 1854 posts

Hi Hexador,

 

Ill get this UI issue looked into on our end for a resolution. Thank you for bringing this up!

 

Best,

 

-Caleb







Also tagged with one or more of these keywords: CTD, UI, Error

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users