Jump to content

Welcome to Obsidian Forum Community
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

Linux RadenSI won't start

linux radeon radeonsi amd wont start not working

  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1
DarekDeo

DarekDeo

    (1) Prestidigitator

  • Members
  • 5 posts
Description:

Hi! I would like to report issue with RadeonSI/AMDGPU Mesa open source driver. The game simply doesn't start anymore using newest Mesa drivers. I am on Ubuntu 16.04 and using Oibaf PPA to have up to date drivers from mesa git. The game stopped working since last updates (both Mesa and game, so can't tell which caused the issue). I have Steam version of the game. Other Steam games do work without problems, because of this I decided to report the issue here on the PoE forums, not on the Mesa driver issue/mailing list.

 

Steps to Reproduce the Issue:

I have Dell Inspiron 7548, it has 2 graphic cards (Intel by default and AMD/Radeon as dedicated). Mentioning this because Intel gpu runs game fine, I can't run the game anymore using only AMD gpu (using command in terminal "DRI_PRIME=1 steam" to tell Radeon to run Steam and following that every game will work on dedicated Radeon gpu). As I did mention above, it worked perfectly before updates.

 

Important Files:

https://dl.dropboxus...issue_files.zip

 

Attached Files



#2
Wieke

Wieke

    (0) Nub

  • Initiates
  • 1 posts

I'm having the same issue, the screen just flickers a bit and then drops back to the desktop.

 

Temporarily resolved it by removing the PPA and downgrading using:

sudo ppa-purge ppa:oibaf/graphics-drivers

EDIT: Nevermind the workaround, it broke a lot of stuff including steam.

 

I also have a core dump of the game which may be of some use, though I'd rather not share it on a public forum (it's a dump of a part of my pc memory after all).

 

Attached is the gog system report from before my driver-rollback.

Attached Files


Edited by Wieke, 11 December 2016 - 03:23 AM.


#3
DarekDeo

DarekDeo

    (1) Prestidigitator

  • Members
  • 5 posts

Thanks for info Wieke, Looks like it's related more to recent updates to mesa driver on git or maybe directly related to oibaf PPA.

 

I've reported an issue on freedesktop mesa mailing list: https://bugs.freedes...ug.cgi?id=99051



#4
DarekDeo

DarekDeo

    (1) Prestidigitator

  • Members
  • 5 posts

It's solved, updated today drivers to: OpenGL version string: 3.0 Mesa 17.0.0-devel. If you used oibaf PPA it is working fine again. I've also marked it as solved in mesa bug list.







Also tagged with one or more of these keywords: linux, radeon, radeonsi, amd, wont start, not working

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users